Baggrund

Søndermarkens Hereford ko

Besætningen blev grundlagt i 1973 af mine forældre Connie og Børge Jensen.

I starten var der tale om hornede dyr, hvoraf langt de fleste var krydsninger. Men gradvist blev besætningen renracet – de sidste krydsninger forlod besætningen i 1977.

 

Valget af hereford blev primært foretaget på grund af :

  • Racens lette kælvninger.
  • Racens rolige temperament.
  • Racens evne til at tilpasse sig alle former for miljøer.
  • Racens evne til at give godt, mørt og saftigt oksekød.

Til historien hører også, at mine forældre inden købet af hereford, havde haft charolaiskvæg. Men de eksemplarer som vi havde fået fat i havde et meget dårligt og aggresivt temperament, samt store problemer med kælvninger. Valget var derfor let, da en anden race skulle vælges!!!.

I takt med at racen skulle ændres fra at være lavstammet med en for stor tendens til fedtansætninger, og til at være størrere og med en fornuftig fedtmarmorering, kom det canadiske og amerikanske blod ind i billedet. Vi startede med at købe sæd til vore hornede dyr, men ret hurtigt fandt vi ud af, at der var mange som gerne ville have hornløse dyr. Og med muligheden for at inseminere vore dyr med såvel horned som polled sæd, var kimen lagt til at prøve at avle med såvel polled som hornede dyr. Det gjorde vi så en del år, men efterhånden blev efterspørgslen efter pollede dyr mere og mere massiv, hvorfor vi til sidst helt gik over til avl med pollede dyr.

Den første polled kvie som vi købte var QPH 1 Viva Countess fra den kendte Quaestus-besætning. En lang og kødfuld kvie efter den canadiske tyr Graystone Granite. Hun var desuden holdvinder på det første skue hun deltog i.

Efterfølgende købte vi lidt mere avlsmateriale ind med pollede gener og det er primært disse som i dag danner grundstammen i vores besætning.

Gården

Idag består vores vores gård af 8 ha jord beliggende naturskønt i Bjerre Herred. Midt imellem Horsens og Juelsminde. Ud langs Horsens fjord, med direkte udsigt til fjorden.

Der er normaltvis 12-14 ammekøer + opdræt. Vi sælger de fleste af vore dyr til avl. Men såfremt dyrene ikke sælges til avl sælges de som lækkert mørt oksekød til private.

Vores princip:

“DYR, SOM ER AF SÅ DÅRLIG KVALITET, AT VI IKKE SELV VIL HAVE DEM GÅENDE, KAN ANDRE HELLER IKKE VÆRE TJENT MED.”

GårdenSå derfor vil disse dyr blive slagtet.

Familien
Idag bor vi 4 personer på gården. Vores døtre  Camilla og Isabella, samt Helle og Jens Michael. Helle arbejder hos et ejendomsadministrationsfirma i Horsens, og Jens Michael er landbrugschef i Den Jyske Sparekasse.